Mensen in de zorg
over mensen die worden verpleegd en verzorgd

Vriendin
7 januari 2020

De mevrouw sprak in het verpleeghuis af en toe met een bezoeker van een andere bewoner. Ze was gesteld geraakt op de vrouw, die ongeveer een keer per week langs kwam en dan ook haar even gedag zei. “Ze praat tegen me alsof ik een vriendin ben”.

Het impliceerde dat andere bezoekers haar niet altijd zo benaderden. Dat ze dement is, maakt het treuriger.

Alzheimer Nederland geeft vele tips voor het omgaan met demente mensen. Zoals spreken in korte zinnen en iemand de tekst laten verwerken voordat je verder praat. En humor te gebruiken, te lachen met elkaar.

Ook geeft de stichting aan wat je beter niet kunt doen. Onder meer: niet te veel verbeteren of tegenspreken, anders laat je zien wat iemand niet langer weet of kan. Praat ook niet hard of snel en voorkom fluisteren. Rustig spreken is beter.

Het aantal mensen met dementie groeit, in 2040 telt Nederland ruim een half miljoen patiënten. De adviezen van Alzheimer Nederland winnen aan belang als onze samenleving steeds meer slachtoffers kent. En zij zullen niet allemaal in een verpleeghuis kunnen wonen. Dementerenden zullen op meer mensen moeten kunnen rekenen dan zorgprofessionals alleen. Op familie, buren, vrienden en vriendinnen. Ook voor hen is het goed om te weten hoe je dan het beste met demente mensen kunt omgaan. Zeg het voort.