Mensen in de zorg
over mensen die worden verpleegd en verzorgd


De kat die ervoor lag
20 december 2020

Soms zit een huisdier in de weg. Als de mevrouw zich binnen met haar rollator verplaatste, ging haar kat ‘ervoor liggen’. Steeds opnieuw. Nu keek hij, vanachter het raam, naar zijn huisgenote die in haar tuintje stond.

De 63-jarige mevrouw had ‘afglijdende wervels’. De eerste ingreep bleek niet goed te zijn verlopen. Bij een tweede operatie noemde een arts haar rug ‘een oorlogsgebied’, vanwege de schroefjes die opdoken. Na haar laatste opname in het ziekenhuis had ze ook een ‘klapvoet’ gekregen. Een kruk was een derde hulpmiddel, naast de rollators die binnen en buiten haar huis stonden. Ze had er twee, want ze kon het hulpmiddel niet de trap opdragen naar haar voordeur.

Aan de voet van de trap, steunend op haar kruk en rollator, vertelde ze dat haar fysieke problemen ook een hobby hadden verpest. Ze hield van ‘bakken’ en maakte ook eigen chocola. Maar nu kon ze niet langer dan vijf á tien minuten in de keuken staan, steunend op haar kruk.

Zo ontnamen haar gezondheidsproblemen niet enkel haar fysieke krachten: het kwetsbare gestel had ook een deel van haar persoonlijkheid afgenomen. Ze kon niet meer doen waar ze voorheen zo’n plezier in had gehad. En nu moest ze ook nog verhuizen, want zelfstandig wonen was op deze plek niet langer goed mogelijk.

De mevrouw wilde weer naar binnen toen het begon te regenen. Ze besteeg de trap met haar kruk en ging op weg naar haar andere rollator. Haar kat, die niet meer voor het raam zat, waarschijnlijk ook.