Mensen in de zorg
over mensen die worden verpleegd en verzorgd


IJsjes
29 december 2019

De lift van het verpleeghuis was ’s avonds kapot. Dat betekende dat vele bewoners niet zoals gewoonlijk naar hun appartement konden. Iedereen was in afwachting van een monteur maar het was onduidelijk hoe snel die er zou kunnen zijn.

Het vaste avondschema van veel mensen was doorbroken. Om de kalmte op de begane grond te bewaren, deelden verpleegkundigen ijsjes uit aan de bewoners. Maar die hadden ze na tien minuten wel opgegeten.

Een mevrouw wilde met hulp van een bezoeker van het verpleeghuis de gok van de klim naar haar appartement wel wagen. “Als jij de rollator doet, loop ik de trap op. Als ik langzaam ga, lukt het wel”. Maar dat vond de bezoeker geen goed idee. De magere dame had de pakweg twintig treden naar de eerste verdieping nooit gered.

Een andere bewoonster leek ook uit haar doen en maakte zich druk om haar rolstoel, licht in paniek. Een van de banden was niet goed opgepompt. “Nu werkt de rem niet meer. Kun jij eens kijken?”, vroeg ze aan een bezoeker, die ook niet meteen een antwoord had.

Uiteindelijk arriveerde een monteur die de lift repareerde. Iedereen kon naar bed. En vond hopelijk ook rust.