Mensen in de zorg
over mensen die worden verpleegd en verzorgd


Dankbaar
26 september 2020

Voor iemand die verschillende leden van haar gezin heeft overleefd, is ze nog bijzonder optimistisch. Haar stem is sterk. In de manier waarop ze spreekt, klinkt een wilskracht om het beste uit het leven te halen. Na een beroerte was het even de vraag of de mevrouw nog thuis kon blijven wonen. Maar met hulp, onder meer van een thuiszorgorganisatie, is het gelukt.

De ene dag verloopt wel beter dan de andere, zegt de mevrouw. Naar de supermarkt, die zich in de buurt van haar woning bevindt, gaat ze zelf. Ook al is ze soms wat ‘wankel’ op haar benen. “Ik doe mijn boodschappen met de rollator”. Koken lukt ook nog. Mentaal lijkt ze zich prima te voelen. “Het koppie is nog buitengewoon goed. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Thuis blijven wonen is bijna altijd fijner dan op late leeftijd verkassen naar een verpleeghuis. Als maar duidelijk blijft dat zelfstandig leven veel moeite kan kosten. Zeker voor mensen die soms al grote offers hebben moeten brengen.

Nu in tijden van corona, terecht, veel aandacht uitgaat naar de situatie in verpleeghuizen, verdienen ook mensen die thuis (moeten) wonen aandacht. Ook zij kunnen door alle maatregelen ter bestrijding van het virus in een isolement belanden. Eenzaamheid ligt dan op de loer. En dat is, bij jong en oud, niet goed voor het ‘koppie’.